top of page

Z_נעבור_גם_את

עד שהתחלנו להבין איך להתנהל מול דור ה-Y במקום העבודה, הגיע Zמנם של השחקנים החדשים בZירה; אז מי אתם דור ה-Z?





אחד האתגרים המשמעותיים ביותר של ארגונים כיום הוא ניהול של כמה דורות (לפעמים ארבעה!) במקום עבודה אחד בו"ז. אממ..לא קל. בשנים האחרונות, דובר רבות על דור ה-Y (צעירים שנולדו בין 1980-1995) וההשתלבות שלהם במקומות עבודה.


גם אנחנו במרכז כמי שמלווים צעירים בשלבים שונים בקריירה שלהם, ראינו חשיבות מכרעת בהבנת הצרכים, המאפיינים והשאיפות של צעירי דור ה-Y והקדשנו להם יום למידה שסיפק תובנות הנוגעות לעתידם הכלכלי והתעסוקתי וכן פתח פתח למצבם הרגשי ולפער הבינדורי בינם לדור ההורים שלהם (האמנם מפונקים? אנוכיים? נהנתנים?). בהקשר זה, אירחנו גם את צליל אברהם, עיתונאית ומשפיענית, מן הקולות הבולטים והרהוטים של הדור שגם יצרה את הסדרה המומלצת וואי, וואי, וואי בתאגיד השידור.



אבל הנה, מבלי שהספקנו לרפרש את הפיד יותר מדי, קפץ לזירה התעסוקתית דור ה-Z. הדור הראשון שנולד עם סמרטפון ביד ואינטרנט כמוצץ, ולא מכיר עולם אחר. ברור כי ילדי דור ה-Z (שנולדו בין 1995-2012) שהמבוגרים מבינהם הם בני 22 כיום ומתחילים להכנס לשוק העבודה, מעדיפים לתקשר באופן דיגיטלי. הם אוהבים לדבר ולאו דווקא לכתוב, אך הדוברים לא חייבים לשהות באותו חלל..



בני דור ה-Z חונכו על ידי דור ה-X שנחשבים לדור הפרוזאק: מיואשים, אבודים, לא פעילים פוליטית, הדור שנכנס לשוק העבודה במיתון של שנות ה-90 והוכה על ידי המשבר הכלכלי של תחילת המילניום. מסיבות אלו, ההערכות היו שבני דור ה-Z יגדלו להיות אדישים, ג'אנקים של מסכים, מרוכזים בעצמם, מופרעי קשב ועוד. אבל, העובדה שנולדו לתוך מהפכת המידע כשהמציאות חודרת לוורידים דרך כל הערוצים, הטרור, המשבר הכלכלי, עליית הלאומנות ועוד - הפכה אותם דווקא לריאליסטים במיוחד, פרקטיים, חוששים מסיכונים ושואפים ליציבות כלכלית.



מלי אלקובי, מומחית לחוויית עובד, בראיון למגזין G, מספרת כי בני דור ה-Z הישראלים הם סקרנים וידענים, גלובליים ובעלי אנגלית טובה, פתוחים לקבלת האחר. היא מתארת את בני הדור כמאופיינים ביכולת מידענות ברמה גבוהה; חיפוש מידע, טיפול במידע, יכולת ללמוד באופן עצמאי ממידע שנקרה בדרכם. היא מספרת שהם לומדים מכל דבר בין אם זה ממשחק פורטנייט או מהאינסטגרם. במקומות עבודה, היא נתקלה בסיטואציות שונות של מנטורינג הפוך בו עובדים צעירים בני דור ה-Z מדריכים עובדים ותיקים במיומנויות שונות.


דור ה-Z מכונה גם "דור האמת". הכוונה היא לדור שמחפש אחר "האמת" ועסוק מאוד בסוגיות של אותנטיות, כנות ואמון. בין היתר עקב היותם חלק ממהפכת המידע שערערה את יסודות האמת המוכרים (פייק ניוז/ הנשיא טראמפ מישהו?) - האינטרנט המאפשר באמצעות בוטים, טרולים ופוסטים ויראליים נטולי בקרה לעוות את המציאות, הפך אותם לדור המחפש, חרף הדיגיטליות שלו תקשורת פתוחה ובלתי אמצעית ותובע שיח כן וגלוי במקום העבודה.


בני הדור מאופיינים גם בסקרנות, יזמות ורצון תדיר ללמוד ולהתפתח. הם רגילים להיות אונליין שעות רבות ביום, שפת האם שלהם היא טכנולוגיה ולרבים מהם שאיפות להיות יזמים ובעלי עסקים. גם כשכירים חשוב להם להרגיש מחוברים לעשייה ובעלי השפעה על ההצלחות של החברה. צעירים רבים שסיימו ללמוד בארצות הברית מתארים את ההטבות הכלכליות, סביבת העבודה והשכר כדברים החשובים להם ביותר במקום עבודה, ומציינים כי הם שואפים להשאר במקום עבודה לזמן מוגבל ואז לעבור למקום חדש בו יוכלו להתפתח וללמוד דברים שונים וכי חשוב להם לעבוד תחת מנהל שהם מעריכים. הם מצפים לגמישות בחיי העבודה שלהם - לעבוד כשכירים ולפתח יוזמות עצמאיות מהצד, לא להיות מוגבלים רק לעבודה במשרד בשעות מסוימות, מצפים למטלות אינדיבידואליסטיות שעל בסיסן יעריכו את הביצועים שלהם.


בארצות הברית מדווחים באוניברסיטאות כי דרישת הסטודנטים לייעוץ קריירה הנה בשיא של כל הזמנים, וזאת החל מהשנה הראשונה ללימודי התואר. גם בישראל, מספרת אלקובי על הפרקטיות בגישתם של בני הדור, שכבר בחטיבת הביניים בוחרים במגמות לימוד במחשבה על ההשלכות לשירותם הצבאי ולעתידם. היא מציינת כי בני הדור לא חושבים שיהיו טובים רק בדבר אחד "הם יכולים לחשוב על עצמם כמוזיקאים וגם כפיזיקאים", היא אומרת.


תשומת הלב שלהם קצרה ביותר, אולם יש להם יכולת להבין מהר יותר והם רגילים למולטי טאסקינג ברמה גבוהה - רגילים לקבל תוצאות מהר יותר ולעשות הכל אונליין ובהחלקת אצבע זריזה.



מבחינת השכלה גבוהה, נראה פחות אנשים עושים את התואר הקלאסי. רבים לומדים קורסים אונליין, בעולם נפוץ השימוש בקורסרה - פלטפורמת הקורסים המקוונת (חלקם מתורמים לעברית), גם בישראל מציע אתר קמפוס, המיזם הלאומי ללמידה דיטגיטלית מגוון קורסים אקדמיים מקוונים. בני נוער מכירים את האפשרויות הללו היטב, בעוד שהמיליניאלס הרבה פחות. בני דור ה-Z, מעדיפים סביבת למידה אינטאקטיבית, לא מבוססת הקשבה, שימוש בכלים דיגיטליים ושכל מה שילמדו יהיה בעל ערך להמשך החיים. הם רוצים ללמוד יזמות ואוריינות פיננסית ולא רואים בלימודים אקדמיים הכרח להצלחה בחיים.


נקודה משמעותית נוספת ביחס לדור ה-Z ושוק העבודה, היא שערכים חשובים להם ביותר. התרבות הארגונית ("חשוב לי שהחברה מעריכה ומקדמת דברים שגם אני מעריכה"), משמעותית להם מעין כמוה. הרצון שלהם להשפיע על העולם, על אנשים, לשנות משהו באופן מהותי - מוביל אותם בפיתוח הקריירה. זו יכולה להיות שביתה במטרה לשנות תנאי העסקה לא הוגנים או שאיפה להיות Waze הבא. גם נושאים בוערים בפוליטיקה העולמית כמו משבר אקלים, זכויות מיעוטים או פיקוח על נשק, משמעותיים עבורם. זהו הדור שרבע ממנו מתנדב באופן קבוע ו-70% התנדבו לפחות פעם אחת (לפי סקר שערכה חברת החיזוי ספארקס ב-2018). זה הדור שמתוכו יצאו מלאלה יוספזאי הפקיסטנית בת ה-17, צעירת הזוכות בפרס נובל לשלום הנלחמת למען זכויות נשים, גרטה טונברג השבדית בת ה-16 שהובילה תנועת מחאה של בני נוער באירופה בסוגיית הטיפול במשבר האקלים, ג'אז ג'נינגס טרנסג'נדרית בת 17, שהקימה ארגון סיוע לנוער טרנסג'נדרי ועוד.

עם זאת, חשוב לציין כי הריאליזם המאפיין את בני הדור, נותן אותותיו בבריאותם הנפשית מה שבא לידי ביטוי בשיעורי חרדה גבוהים, לחץ ומחסור בשעות שינה. לא אחת כונו "דור על סף קריסה נפשית" - עובדה המהווה חסם מהותי עם כניסתם לשוק העבודה.


 

אז בין אם אתם דור המילניאלס או שאתם דור Z שעושה את צעדיו הראשונים בבניית הקריירה, בין אם אתם מכווני מטרה או שהמון דברים מעניינים אתכם ואתם לא בטוחים במה כדאי לכם להתמקד ומה ללמוד, נשמח אם תגיעו אלינו לייעוץ, הכוונה, מנטורינג ולמגוון ההכשרות והקורסים שאנו מציעים לכם (כרגע על הפרק הההכשרות הטכנולוגיות העדכניות ביותר: FullStack, .NET core ו-UX/UI), הרצאות בנושאי יזמות ואוריינות פיננסית, הכנה לראיונות עבודה, מרחב עבודה ליזמים ועוד המון. מחכים לכם במרכז הצעירים!


ואי אפשר לסיים בלי קריצה משועשעת על ראיון עבודה טיפוסי עם זדניקית:


44 views0 comments
bottom of page