top of page

האב? אקסלרטור? אולי בכלל חממה

ואיך הם קשורים לחיים שלכם כצעירים בעולם התעסוקה הנוכחי?


בפוסט הקודם, הרחבנו בנושא קהילות ובאופן שבו הן קשורות לעולם התעסוקה. בפוסט הנוכחי אנחנו נשארים עדיין באותו שדה תעסוקה עכשווי, שבמובן הרחב שלו נובע מתוך המגמה העולמית של כלכלה שיתופית. הכלכלה השיתופית משפיעה על תחומי חיים רבים - חיי משפחה, תחבורה, החיים בעיר ועוד. אחד התחומים המשמעותיים הנו חיי העבודה וסביבת העבודה.


בשנים האחרונות כתוצאה מהתפתחויות טכנולוגיות שהולידו בתורן שינויים בשוק ובאופי העבודה, ניתן לראות צמיחה של חברות ויזמים קטנים בתחומים שונים. בד בבד עם השינויים באופי התעסוקה (ריבוי יזמים ופרילנסרים למשל), צמחו מרחבי עבודה משותפים (האבים) כתופעה גלובלית, וצברו תאוצה בעיקר בערים הגדולות.


מרחבי העבודה המשותפים (האבים מלשון HUB - רכזת) מרכזים תחת קורת גג אחת יזמים ובעלי מקצועות חופשיים, כשהרעיון בבסיסם הנו קשרים ואינטראקציות, שותפות ועזרה הדדית – קהילת עבודה.


ההאב מאפשר ליזמים בראשית דרכם או לפרילנסרים לשכור עמדת עבודה (כולל אינטרנט ומטבחון) ולעשות שימוש בחדרי ישיבות בעלות לא גבוהה וללא הוצאות נלוות של ארנונה וחוזה שכירות. בנוסף למרחב הפיזי לעבודה, היזמים זוכים לנטוורקינג עם יזמים נוספים או בעלי מקצוע שיכולים לסייע להם בפיתוח המיזם שלהם, הרצאות, מפגשים, מנטורינג, גישה ליועצים ולמשקיעים, ליווי פיננסי ומשפטי ועוד. העבודה במחיצת אנשים נוספים תורמת ומפרה גם עבור מי שאינו בהכרח יזם, אלא פרילנסר (שבאופן תיאורטי היה יכול לעבוד גם מהבית). הצורך החברתי של אנשים הוא חזק - יש עם מי "לקשקש", להתייעץ, לאכול צהריים - וזהו מרכיב משמעותי בהצלחה של חללי העבודה.



בהמשך לכך, שתי מסגרות נוספות תפסו מקום משמעותי בהקשר של עולם העבודה הנוכחי המתמקד ביזמות: החממות הטכנולוגיות והאקסלרטורים (תכניות ההאצה ליזמים).


בין חממה לאקסלרטור*


האקסלרטור הפך בשנים האחרונות לכעין תחנת חובה למיזמים טכנולוגים. המטרה היא לאפשר ליזמים להתמקד בתהליכים טכנולוגיים ועסקיים באמצעות תכנית מובנית של מפגשים עם מנטורים ומשקיעים. אקסלרטורים בד"כ מציעים תכניות מובנות בנות מספר חודשים (בין שלושה חודשים לתשעה בד"כ) במודלים שונים - שכוללים מרחב עבודה ולעיתים גם תמיכה כספית במיזמים הנבחרים לתכניות ההאצה.

לעומת תכניות ההאצה שרבות מהן פרטיות וקצרות טווח, החממות הטכנולוגיות הן בד"כ מיזמים במימון ממשלתי והן תהליכים אוריכים ויקרים. האקסלרטורים, כשמם כן הם - מאיצים רעיונות ראשוניים באמצעות תהליכים מזורזים שנועדו לאפשר ליזם להיחשף לעולם היזמי על גווניו. כאשר המטרה היא ליצור אקוסיסטם קהילתי יזמי, שיתמוך ביזם הבודד. גם בתוך מודל האקסלרטורים קיים מנעד: יש כאלו המשקיעים כספית במיזמים ולוקחים אחוזים, אחרים מסייעים במנטורינג עסקי ופתיחת דלתות.

הבדל נוסף בין חממות לאקסלרטורים נעוץ בשלב בו נמצא המיזם בתהליך ההתפתחות שלו; לאקסלרטורים מגיעים בשלב ראשוני מאוד (בשפה המקצועית - שלב הסיד או הפרה-סיד, לפני בניית minimum viable product). בשלב זה ליזמים יש רעיון או קונספט, אבל הם טרם בנו אבטיפוס ראשוני. תכנית ההאצה מסייעת ליזמים בשלבים אלו לפתח את המיזם, לעזור לו להבשיל לכדי מוצר. החממה, מתאימה לשלב הפוסט אקסלרטור. המיזם המגיע לחממה נמצא לרוב אחרי תכנית האצה, אך עדיין לא בשל למימון של קרן הון סיכון. בחממה הטכנולוגית - המדינה לוקחת על עצמה את תפקיד קידום המיזם (המדינה נוטלת סיכון), וכאשר למיזם יש די כסף הוא מחזיר את ההשקעה למדינה בתנאים נוחים. דוגמא מפורסמת למיזם שקיבל כספים בתכנית של חממה ממשלתית: WAZE - קיבלו כמליון דולרים שהוחזרו בהמשך עם ריבית.


 

בימים אלו מרכז צעירים טירת כרמל בשותפות עם מרכז הפעו"ט מקימים HUB וקהילת יזמות לפיתוח פתרונות בתחום הגיל הרך, הייחודי מסוגו בארץ.

מרכז החדשנות GrowHub מפגיש אתכם עם כלל בעלי העניין בתחום - יזמים, חברות מובילות, משקיעים ומומחי תוכן מובילים מהארץ ומהעולם.

אנו מזמינים אתכם לקחת חלק בתכנית ההאצה לרעיונות ומיזמים טכנולוגיים וחברתיים.

אם יש לכם מיזם בתחילת הדרך או רעיון חדשני הנותן מענה לגיל הרך (לידה עד 7), אנו נשמח לסייע לכם לקדם אתו.

מפגש חשיפה לתכנית ההאצה יתקיים ב- 30.04 בשעה 18:00 במשרדי חברת אינטל במת"מ חיפה.


לפרטים והרשמה: https://www.growhub.co.il


*המידע נלקח ממגזין דה מרקר ומפורטל היזמות הישראלי.




27 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page